Op zaterdag 1 april is het burgerberaad G1000 Zaanstreek-Waterland gestart met de Burgertop. 330 deelnemers kwamen samen in de sporthal in Wormer. Daar gingen ze met elkaar in gesprek over de vraag ‘Hoe ziet wonen in Zaanstreek-Waterland er in de toekomst uit?’. Ook bespraken ze wat zij belangrijk vinden voor wonen in de regio. De uitkomsten worden verder uitgewerkt tijdens het Burgerforum en gepresenteerd tijdens het Burgerberaad op 1 juli.
De meesten deelnemers waren ingelote burgers uit Zaanstad, Purmerend, Landsmeer, Edam, Volendam, Wormer, Wormerveer, Waterland en Oostzaan. Daarnaast waren er mensen die deelnamen als werkgever, ambtenaar, politicus of vrijdenker. Een van de deelnemers gaf aan: ‘Het is heel mooi om met zoveel mensen in gesprek te gaan over wonen. Iedereen heeft het gevoel dat het beter kan, dus het is leuk om daar samen over na te denken’.
Tafelgesprekken over wonen
In de ochtend gingen deelnemers in groepjes uiteen. Ze leerden elkaar beter kennen en bespraken welke zorgen zij hebben als het gaat om wonen in de regio. Maar ook waar ze kansen zien en wat ze zelf kunnen doen. Er werd regelmatig van tafel gewisseld zodat iedereen de kans kreeg om verschillende mensen te spreken. Dat zorgde soms voor nieuwe inzichten. Een deelnemer vertelt bijvoorbeeld dat het verassend is dat jongeren eigenlijk veel meer gemeen hebben met ouderen dan gedacht: ‘We verschillen misschien veel in leeftijd, maar niet in wensen en ideeën.’ Uit de tafelgesprekken kwam uiteindelijk een woordwolk, die bestond uit de woorden die de deelnemers aan het eind van hun gesprekken hadden ingestuurd.
10 belangrijkste onderwerpen
Met behulp van de woordwolk hebben deelnemers de 10 belangrijkste onderwerpen bepaald. Dit werd de agenda voor de middag. Deelnemers konden zelf kiezen welke onderwerpen ze verder wilden uitwerken. De 10 belangrijkste onderwerpen waren als volgt:
- Doorstroming
- Betaalbaar
- Regelgeving
- Diversiteit
- Bouwen en duurzaamheid
- Collectiviteit
- Jongeren
- Flexibiliteit
- Betrokkenheid
- Groen en leefbaarheid
Stemmen op 39 voorstellen
In de middag zijn de deelnemers de onderwerpen verder gaan uitwerken. Dat zelf uitwerken is volgens een deelnemer heel belangrijk: ‘Het is goed dat bewoners worden betrokken bij het hele proces. Dat geeft ons de gelegenheid om zelf de voorstellen te bedenken, in plaats van er alleen maar op te mogen reageren.’ Na het uitwerken werd er een peiling gedaan om te bepalen welke voorstellen het meest belangrijk werden gevonden. De deelnemers konden de zaal doorlopen en stemmen op de 39 gemaakte voorstellen. De middag werd afgesloten met een borrel, waar nog enthousiast werd nagepraat.
Volgende stap: het Burgerforum
De Burgertop was het eerste onderdeel van het Burgerberaad G1000Wonen Zaanstreek-Waterland. De volgende stap is het Burgerforum. In deze fase zal een deel van de 330 deelnemers zich buigen over de gemaakte voorstellen en deze verder gaan uitwerken. Zij doen dit met hulp van experts en inspiratoren. Op 1 juli komen alle deelnemers van de Burgertop weer bij elkaar en vormen samen een Burgerraad. Dan worden de uitgewerkte voorstellen gepresenteerd. Vervolgens wordt er op de voorstellen gestemd. Alle voorstellen met meer dan 50% van de stemmen worden opgenomen in het Burgerakkoord. Dit Burgerakkoord wordt vervolgens op 1 juli aangeboden aan alle partners van de G1000Wonen Zaanstreek-Waterland.