Op zaterdag 22 april was de tweede bijeenkomst van het Burgerforum van de G1000Wonen Zaanstreek-Waterland. Deze bijeenkomst stond in het teken van kennis en inspiratie opdoen en het verder uitwerken van de voorstellen. Een grote groep aan ‘inspiratoren’ en ‘informanten’ deelden hun kennis met de deelnemers. De bijeenkomst biedt een goede dosis inspiratie voor het vraagstuk wonen in de regio.

 

Aan het begin van de bijeenkomst stelden de ‘inspiratoren’ zich voor. Deze inspiratoren waren gevraagd om te vertellen over een onderwerp waar ze (praktijk)kennis van hadden. De deelnemers hadden bij de eerste bijeenkomst van het Burgerforum aangegeven waarover ze kennis wilden ontvangen – vervolgens heeft de organisatie daar mensen bij gezocht en uitgenodigd.

 

Inspiratie- en informatiemarkt

In totaal waren er 20 inspiratoren aanwezig. Elke inspirator had expertise op een van de onderstaande thema’s:

  • Woningmarkt: economische ontwikkelingen, woonruimteverdeling en woningmarktongelijkheid;
  • Nieuwbouw: gebiedsontwikkeling, grootstedelijke vraagstukken, duurzaam bouwen, biobased bouwen;
  • Sociaal: kwetsbare buurten, leefomgeving, sociale huisvesting in de regio;
  • Woonconcepten: woningdelen, wooncoöperaties, ombouwen van bestaand vastgoed;
  • Duurzaam/groen: duurzaam wonen, klimaatadaptatie, stikstof, houtbouw;

 

De deelnemers kozen zelf bij welke inspirator ze aan tafel wilden zitten. In totaal waren er vier rondes van 25 minuten. Iedere deelnemer kon dus over verschillende onderwerpen kennis en informatie verzamelen. Tussen de inspiratierondes door was er ook een informatiemarkt. Daar konden deelnemers in gesprek met ‘informanten’. Dit waren ervaringsdeskundigen en experts uit de regio.

 

Goede gesprekken en verdiepende vragen

Na de vier rondes kregen de inspiratoren nog kort het woord om te vertellen over hun ervaringen.

Miranda Schut was één van de inspiratoren en vertelt enthousiast: “Het was heel interessant om met deelnemers in gesprek te gaan over klimaatadaptatie en groen in landschapsinrichting. Mooi om te zien dat er zoveel mensen deelnemen aan deze dag. Er werden verdiepende vragen gesteld en het was duidelijk dat zij veel kennis reed hebben opgedaan. Dat was mooi om te zien.”

 

Verder uitwerken van voorstellen

Na een bedankje van de G1000 gingen de inspiratoren naar huis. Voor de deelnemers was het tijd voor een lunch en korte pauze. Daarna gingen ze in hun werkplaats aan de slag met de nieuwe kennis en informatie die ze hadden opgedaan. Ook was er nog ruimte om de voorstellen verder uit te werken. De middag werd afgesloten met een borrel, waar nog veel werd nagepraat. We kijken terug op een mooie dag waar fijne en open gesprekken werden gevoerd over wonen. Daar willen we alle deelnemers en professionals onwijs voor bedanken!

 

Hoe gaan we verder?
Burgerforum

Na de tweede bijeenkomst van het Burgerforum zijn er nog twee bijeenkomsten waarin de deelnemers concrete voorstellen uitwerken:

  • Donderdag 25 mei 2023 werkplaatsavond: 19:00 uur tot 22:00 uur
  • 11 mei, 1 juni en 15 juni online bijeenkomsten van 20.00 uur tot 21.00 uur via Zoom.
  • Donderdag 8 juni 2023 werkplaatsavond: 19:00 uur tot 22:00 uur

 

Alle fysieke bijeenkomsten vinden plaats in de Stoomhal in Wormer.

 

Burgerraad op 1 juli

De G1000Wonen wordt afgesloten met de Burgerraad op zaterdag 1 juli. Daar bepalen alle 330 deelnemers welke voorstellen worden opgenomen in het Burgerakkoord. Dit Burgerakkoord wordt aangeboden aan alle partners van de G1000Wonen Zaanstreek-Waterland. Partners hebben beloofd de uitkomsten serieus te nemen. Dit betekent dat zij willen helpen de resultaten te realiseren. Of dat zij het zullen opnemen in beleid. Lukt dit niet dan zullen zij uitleggen waarom.

 

 

Print Friendly, PDF & Email