Maandag 1 juli maakten de deelnemers en partners de balans op van het Burgerberaad over de toekomst van Wonen in Zaanstreek-Waterland. In deze mail leest u een samenvatting van de avond!

 Terugblik door de monitorklankbordgroep
De avond startte met een terugblik op het afgelopen jaar door Ruth van der Hilst van de monitor-klankbordgroep. Afgelopen jaar heeft de monitor-klankbordgroep zich ingezet om ervoor te zorgen dat de resultaten van het Burgerberaad geborgd worden bij de partners. Dat is geen makkelijke opgave, geeft Ruth aan. “Het is een proces van de lange adem, maar ik heb vertrouwen in de uitkomst.” De partners geven aan dat er veel gebeurt met de input van het Burgerberaad, maar het blijkt lastig om de resultaten van het Burgerakkoord écht zichtbaar te maken. Dat komt onder andere doordat er veel partners van het Burgerberaad zijn, die een deel van de punten uit het akkoord oppakken. Maar ook de materie is complex en het vraagt tijd om veranderingen daadwerkelijk door te voeren. De leden van de monitor-klankbordgroep zijn daarom benieuwd om vanavond het gesprek aan te gaan met de partners, om te horen hoe de resultaten tot op heden landen. Mogelijke ontwikkelingen op het gebied van coöperatieve woonvormen, (het stimuleren van) doorstroming op de woningmarkt en duurzaam bouwen met groen en water hebben de bijzondere aandacht van de monitor-klankbordgroep.

Voorbeelden uit de praktijk
Na de introductie gaven drie partners een presentatie over de manier waarop zij met de uitkomsten van het Burgerberaad aan de slag zijn gegaan.

Heb je er vragen over, neem dan contact op met de contactpersoon!

De balans opmaken per sector
Na de pauze gingen deelnemers en partners met elkaar in gesprek. Er werd een verdeling gemaakt tussen de verschillende sectoren: gemeenten, woningcorporaties en overige organisaties (waaronder bouwpartijen). De deelnemers konden in verschillende rondes het gesprek aangaan over de opbrengsten van het Burgerberaad, hoe de partners dit oppakken, waar kansen liggen en wanneer we tevreden zijn.

De voornaamste conclusies per sector waren:

Gemeenten

  • De uitkomsten van het burgerberaad zijn grotendeels een bekrachtiging van wat we al dachten en ambiëren. Dat klinkt misschien alsof de uitkomsten daarom niet relevant zijn, maar dat is niet zo. De uitkomsten bieden enorm veel ondersteuning in de realisatie van de plannen, omdat we hiermee kunnen laten zien dat ook bewoners dit willen en belangrijk vinden..
  • Bij gemeente Wormerland zijn de bevindingen meegenomen in de prestatieafspraken. Thema’s zoals duurzaam wonen, doorstroming, het vereenvoudigen van procedures en het realiseren van levensloopbestendige buurten zijn opgenomen in de prestatieafspraken en zijn direct te koppelen aan de uitkomsten van het burgerberaad.
  • Ook bij Gemeente Zaanstad en Gemeente Purmerend worden uitkomsten va het Burgerberaad meegenomen in de prestatieafspraken (die nog in de maak zijn). Hier komt straks een vermelding naar.

Corporaties

  • De uitkomsten van het burgerberaad zijn heel erg in lijn met ambities van corporaties. Dat is fijn, want dat laat zien dat we op de goede weg zijn. Alleen kost verandering tijd.
  • Voor alle corporaties is doorstroming enorm belangrijk. In de prestatieafspraken met gemeenten worden daar ook expliciete afspraken over gemaakt. De uitdaging is alleen wel hoe we mensen gaan stimuleren om door te stromen naar een passende woning en wanneer we dus het effect gaan zien van alle doorstroomregelingen die er zijn.
  • Daar waar doorstroming niet lukt, willen corporaties ook opzoek naar andere oplossingen. Sommige corporaties experimenteren met kamergewijze verhuur of hospitaverhuur. Op deze manier kunnen we zowel de jongere doelgroep bedienen, als grote woningen zo goed mogelijk benutten.
  • Op het gebied van (complexe) regelgeving kunnen corporaties niet altijd iets wijzigen, maar we gaan wel het gesprek aan met gemeenten en het Rijk. Concreet zijn er nu gesprekken met Binnenlandse Zaken en corporaties over het makkelijker maken van hospitaverhuur.
  • Duurzaam bouwen staat ook hoog in het vaandel bij de corporaties. Er wordt gekeken naar betaalbare en duurzame manieren om te bouwen, bv. door modulaire woningen te bouwen of door materialen te recyclen. Ook in samenwerkingsverbanden zoals de NH Bouwstroom wordt gekeken naar hoe we snel en duurzaam woningen kunnen bijbouwen.
  • Corporaties in de regio experimenteren met nieuwe woonvormen, zoals wooncollectieven en flexwoningen. Dit gebeurt vaak nog in projectvorm en is geen standaard werkwijze, omdat we 1) moeten leren hoe dit moet, en 2) goed moeten onderzoeken welke woonvorm waar past. Er is namelijk geen one size fits all.

 

Bouwpartijen

  • De bouwpartijen herkennen veel van de uitkomsten van het burgerberaad terug in recente ontwikkelingen, bv. op het gebied van collectief wonen. Er wordt veel meer nagedacht over hoe bouwers dit soort complexen goed kunnen bouwen.
  • De uitkomsten bieden ook veel ondersteuning om meer groen en duurzaam te bouwen, bv. door gebruik te maken van hennep of van gerecyclede materialen.
  • Het burgerberaad biedt ook inspiratie over hoe te bouwen. De uitkomsten laten bijvoorbeeld zien wat bewoners willen. De meeste deelnemers willen best doorstromen, als ze naar een goede woning kunnen verhuizen. Dit zet bouwers tot denken. Hoe kunnen we goed bouwen voor ouderen en tegen eenzaamheid. Wat is daarin belangrijk?
  • Ook zijn ze het ermee eens dat regelgeving beter zou moeten.

 

Kortom, er gebeurt veel en tegelijkertijd is er nog genoeg te doen
De veranderingen die we door willen voeren kosten tijd en zijn niet per direct zichtbaar te maken. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Wel begrijpen de partners dat het voor de monitorklankbordgroep een moeilijke klus is om een beeld te krijgen bij de manier waarop de resultaten nu door de partners meegenomen worden. Vanuit de klankbordgroep komt nog de oproep aan partners: laat zien wat jullie doen met de resultaten, bv. door er op de website aandacht aan te besteden!

 

Tot slot, een oproep aan deelnemers

Er zijn twee initiatieven in de regio die graag in gesprek zouden gaan met de deelnemers van de monitorklankbordgroep, om de resultaten van het burgerberaad goed uit te voeren.

  1. G’oud (voor goed ouder worden). G’oud is een regionaal samenwerkingsprogramma in Zaanstreek-Waterland, gericht op de ambitie ‘ouderen hebben een goed leven’. In G’oud werken 25 organisaties samen om deze ambitie in te vullen; gemeenten, zorgorganisaties, de verzekeraar, woningcorporaties, welzijnsorganisaties. Samen richten ze zich op de vraagstukken waar ze alleen samen een oplossing voor kunnen vinden, gericht op ouderen. Wonen is belangrijk thema, omdat we door mensen goed te huisvesten de zorglasten in de toekomst kunnen verlagen. Er is al een klein aantal inwoners aan G’oud verbonden, maar G’oud zou graag met een bredere en regionaal georiënteerde groep nadenken over hoe en wonen en zorg vraagstuk goed vorm te geven. Vandaar de uitnodiging aan de deelnemers van het burgerberaad om mee te praten!

 

  • NH Bouwstroom (voor snelle ren duurzaam bouwen): De woningnood in Nederland is groot. Er is een grote vraag naar sociale huurwoningen. Rijk, gemeenten en woningcorporaties hebben de behoefte snel en tegen zo laag mogelijke kosten kwalitatief goede en duurzame woningen te bouwen, en zien kansen in de markt met de ontwikkelingen op het gebied van conceptueel bouwen: werken vanuit herhaalbare oplossingen die ook flexibel zijn. Hierin vindt de NH Bouwstroom het ook belangrijk om bewonersperspectief en -belang mee te nemen. Vandaar de oproep aan de deelnemers van het burgerberaad om mee te praten.

Zijn dit onderwerpen waar jij warm van wordt?
Meld je dan aan voor de NH Bouwstroom: communicatie@intermaris.nl en voor G’Oud via Sacha Gramberg: sacha@goud-zaanstreekwaterland.nl

 

Lijkt het je leuk om de monitorklankbordgroep komen versterken?
Stuur dan een mail naar klankbordg1000zw@gmail.com.

 

Print Friendly, PDF & Email